ARİSTOPHANES

(d. MÖ 446 - ö. MÖ 386)

Alt sayfalar:

Eski Komedya’nın günümüze kalmış tek temsilcisi olan Aristophanes’in Atinalı olduğunu ileri sürenler olsa da, asıl doğum yeri kesin olarak bilinmemektedir. Yazdığı yaklaşık 40 oyundan sadece 11’i günümüze eksiksiz olarak ulaşmıştır.

Eski Yunanlı edebiyat eleştirmeni ve dil bilgini, İskenderiye’nin önde gelen bilim adamlarından öğrenim gördükten sonra (y. MÖ 195) İskenderiye Kütüphanesinin başına getirilmiştir. Aristophanes, Homeros’un bir metni ile Alkaios, Pindaros, Euripides ve büyük olasılıkla Anakrion’un yapıtlarını ve Hesiodos’un Theogonia’sını düzenleyen kişidir.

Ayrıca bir dil bilgisi okulu kuran Aristophanes, ad çekimi kurallarını ortaya koyduğu Analoji Üzerine başlıklı bir de inceleme yazmıştır.

Günümüze ulaşmayan MÖ 427 tarihli ilk komedyası Daitaleis’in zamanın önem ve ahlak kuramları üzerine bir yergi olduğu bilinmektedir. Aristophanes’in komedyalarının büyük bölümü Atina’nın toplumsal, felsefi ve edebi yaşamı ile ilgilidir.

Savaşa karşı olan Aristophanes, Perikles’den Kleophon’a kadar savaş yanlısı Atina yöneticilerini her zaman eleştirmiştir. Yapıtlarını koro, mim ve bürleskin önemini koruduğu bu komik dramaturji döneminin sonlarında vermiştir.

Aristophanes’in yapıtlarının günümüzde de önemini koruması, diyaloglarındaki yaratıcılık, çoğunlukla yerinde ve ölçülü kullanılan yergi öğesi, özellikle Euripides’i alaya aldığı parodilerinin parlaklığı, koro şarkılarının canlılığı gibi özelliklere bağlanmaktadır.

Bağlantılı sayfalar:

Antik Çağ Tiyatrosu / Azra Erhat / Euripides / Friedrich Dürrenmatt / Lysistrata / Lysistrata (Tirat) / Plautus / Tiyatro Türleri / Yargıçlar (Tirat)